GYIK

Általános és a megújuló energiával kapcsolatos kérdések

Mit jelent a decentralizált energiatermelés?

Helyben, a felhasználás közelében történő energiatermelést jelent. A ma (még) hagyományosnak tekinthető központosított, erőművi energia-előállítás kedvező alternatívája.

Miért érdemes decentralizált energiatermelésre váltani?

A helyi energiatermelés, az energiahatékonyságot célzó beruházások jelentősége Európa-szerte egyre nő. Az energiafelhasználás- és termelés ésszerűsítése ugyanis elengedhetetlen a fenntartható jövő, az élhető világ érdekében. A nagy erőművekben megtermelt energia szállítása és transzformálása tetemes veszteségekkel jár. Mindez kiküszöbölhető úgynevezett háztartási méretű kiserőművek telepítésével, amelyek mára széles rétegek számára elérhetővé váltak. A decentralizált energiatermelés főbb előnyei között említhetjük egyebek mellett a szállítási és átalakítási veszteségek megszüntetését, a hatékonyság növelését, a környezetterhelés csökkentését, az energiafüggőség mérséklődését és a hosszú távú jövedelmezőséget.

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

Nagyon leegyszerűsítve a legfőbb különbség a két technológia között az, hogy míg napelem segítségével a napsugárzás villamos energiává alakítható, addig a napkollektorral hőt nyerhetünk a napsugárzásból. Böngésszen honlapunkon, hogy többet is megtudhasson a különböző decentralizált energiatermelési módokról. Kulcsrakész megoldásaink

Érdemes már most napelemes rendszert telepíteni, vagy túl korai még?

A technológia mára éretté és széles körben elérhetővé vált, a gyártási költségek pedig ezzel párhuzamosan csökkennek. Egy megfelelően méretezett napelemes rendszer alkalmas egy háztartás teljes villamosenergia-fogyasztásának fedezésére. Ezt felismerve az utóbbi néhány évben több ezer háztartási méretű energiatermelő rendszert telepítettek országszerte. Ha az elhatározás megszületett, nem érdemes tovább várni.


Hosszú távon megéri napelemes rendszert telepíteni?

Igen, a napelem rendszer telepítése már ma is jó befektetés. Megszüntetheti jövőbeni villamosenergia-költségeit, és mindemellett még ingatlana értékét is növeli.

Valóban zöld technológia a napelem?

A mai kristályos napelemek már az üzembe helyezésük első éveiben, élettartamuk kezdeti 5-10 százalékában megtermelik az előállításukhoz, szállításukhoz és újrahasznosításukhoz felhasznált energiamennyiséget. A napelemek tehát a Nap ingyenes és korlátlanul rendelkezésre álló, megújuló energiája révén elérhető és környezetbarát alternatívát nyújtanak a fosszilis energiahordozók kiváltására.

Milyen fizikai adottságai vannak egy napelempanelnek? Szükséges-e statikus szakvéleményét kérni a felhelyezendő napelemes rendszer súlya miatt?

Egy normál állapotban lévő tető esetében erre nincs szükség. Amennyiben a tető állapota valóban nem megfelelő, azt kollégánk jelezni fogja a helyszíni felmérés során.  

Mennyire ellenállóak a tetőre telepített berendezések az időjárás viszontagságaival szemben?

A napkollektorokat és napelemeket a kialakításuk alkalmassá teszi a magyarországi időjárási körülmények elviselésére, beleértve a közepes erejű jégesőt is. Egészen szélsőséges esetekre (heves szélvihar vagy kifejezetten nagy jégverés) felkészülve azonban érdemes felülvizsgálni a meglévő lakásbiztosítást, hogy az kiterjed-e a tetőn elhelyezett berendezésekre is.

Hálózatra tápláló napelemes rendszer birtokában áramszünet esetén tudom-e használni az elektromos berendezéseimet?

Nem, mert biztonságtechnikai okok miatt, és az áramszolgáltatók előírásainak megfelelően, áramkimaradás esetén az inverternek azonnal le kell kapcsolnia. Erre többek között azért van szükség, hogy amikor a villamos hálózaton tervszerű áramszünet van, például karbantartás miatt, akkor a napelemes rendszer által termelt villamos energia ne veszélyeztesse a hálózaton dolgozó szerelőket.

Lehet passzívházam a kínált berendezések segítségével?

Ahhoz, hogy egy épületet passzívháznak nevezzünk, komoly építészeti és funkcionális kialakítási követelményeknek kell megfelelnie. Csupán hőszigeteléssel és modern gépészeti berendezések kiépítésével ritkán valósítható meg passzívház. Létezik azonban egy másik kategória, az úgynevezett zéró energiafelhasználású ház, amely a termékeinkkel megvalósítható.

Újrahasznosíthatók a különböző berendezések?

A gépészeti berendezések alkatrészei főleg fémből (acél, réz), illetve műanyagból készülnek. A napkollektorok ezen felül üveget, a vezérlőegységek pedig elektronikai alkatrészeket is tartalmaznak. A fémek és az üveg újrahasznosíthatók, ez egyedileg elvégezhető. A hulladékudvarok gépészeti berendezéseket jelenleg még nem vesznek át. Azonban mivel ezek élettartama legalább 10-20 év, várhatóan addigra hazánkban is lehetőség nyílik a lakossági felhasználók gépészeti berendezéseinek újrahasznosítására.

Az enHome-mal és termékeivel kapcsolatos kérdések

Miért az enHome-ot válasszam?

A piacon egyedülálló komplex, teljes körű szolgáltatáscsomagjainknak köszönhetően otthona energiaellátásának korszerűsítését az Ön számára legkényelmesebb, leghatékonyabb módon tudjuk kivitelezni. Kollégáink és tekintélyes múltú partnereink szakértelme garancia a hosszú távon is magas minőségű megoldásokra.

Hogyan tudok kapcsolatba lépni Önökkel?

Elektronikus leveleit az info@enhome.hu címen várjuk, telefonos ügyfélszolgálatunkat pedig a +36 1 20 20 100-as számon érheti el. Minden további elérhetőségünket megtalálja honlapunkon. Kapcsolat

Milyen berendezéseket forgalmaznak?

Kínálatunkban megtalálhatók a ma elérhető legnépszerűbb és leghatékonyabb napelemek. A változó fogyasztói igényeket szem előtt tartva szakértő stábunk folyamatosan figyeli, elemzi és értékeli a nemzetközi piacokon elérhető termékeket, és palettánkat ezek függvényében – a legjobbak kiválasztásával – folyamatosan bővítjük. Kulcsrakész megoldásaink

Mit kell tennem, ha háztartási energiatermelő berendezést, vagy kapcsolódó szolgáltatást szeretnék rendelni?

Nincs más dolga, mint kérni egyedi igényeire szabott ajánlatunkat napelemes rendszerre. Kérje ajánlatunkat!

Mikor vehetem át az új, kulcsrakész rendszeremet?

A kiválasztott korszerűsítési megoldás teljes kivitelezési, engedélyeztetési folyamata nagymértékben függ a megrendelt technológiától és az arra vonatkozó szabályozástól. Jellemzően a megrendeléstől számított két-három hónapon belül megvalósítjuk az Ön által megálmodott megoldást.

Mi a teendő, ha szeretnék háztartási energiatermelő berendezést telepíteni, de nincs megtakarításom?

Pénzügyi megoldásaink közül nagy népszerűségnek örvend a részletfizetési kedvezményünk, valamint itt tájékozódhat az esetleges pályázatokról is. Pénzügyi megoldásaink

Mi lesz a meglévő berendezéssel, ha elköltözöm?

A telepített rendszert nem érdemes leszerelni és áthelyezni, az ugyanis az adott épületre lett tervezve. Értékesítéskor azonban a már meglévő berendezés lényegesen növelheti az ingatlan értékét.

Termék kiválasztásával és szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdések

Van rá mód, hogy ne csak a berendezések telepítését, hanem az azzal kapcsolatos teljes ügyintézést is vállalják?

Természetesen igen. Szolgáltatásunk teljes körű, így Ön kulcsrakészen veheti át a kívánt berendezést. Szolgáltatásunk az ingyenes ajánlatkérést követően kiterjed az ingyenes helyszíni felmérésre, tervezésre, engedélyeztetésre, kivitelezésre és üzembe helyezésre. Igény esetén pénzügyi ajánlatainkkal akár a finanszírozás terén is segítséget nyújtunk. Az általunk forgalmazott minőségi termékekre hosszú távú garanciát vállalunk. Kérje ajánlatunkat!

Számít, hogy hol lakom, jelenleg melyik energiaszolgáltató ügyfele vagyok?

Szolgáltatásunk szempontjából nincs jelentősége, hogy ingatlana melyik szolgáltatási területen található. Bármely szolgáltató ügyfele is, gond nélkül lebonyolítjuk a teljes felmérési, tervezési, engedélyeztetési és kivitelezési folyamatot.

Szeretném a lehető legnagyobb méretű napelemes rendszer telepíteni, mert úgy hallottam, hogy az energiakereskedőm átveszi és kifizeti a megtermelt többletenergiát. Mekkora jövedelemre lehet így szert tenni, érdemes-e így kalkulálni?

Bár műszaki és elszámolási szempontból nincs akadálya ilyen elképzelés megvalósításának, gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve nem javasolt a napelemes rendszer ezen okból történő túlméretezése. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a kereskedő az éves szaldóelszámolás keretében csak a saját fogyasztást meg nem haladó energiamennyiséget köteles teljes egészében átvenni, és a többletenergiáért csak az átlagos villamosenergia-termékárnak megfelelő összeget kell kifizetnie. Ez jelenleg a villamos energia árának mintegy 50 százaléka (A szabályozásról bővebben: MEKH). A napelemes rendszer méretezése komoly szaktudást igénylő, komplex feladat, ennek kapcsán kérje ingyenes, személyre szabott ajánlatunkat!  

A telepítés és üzembe helyezés során keletkezett hulladékot elszállítják?

Természetesen elszállítjuk, és biztosítjuk annak gondos elhelyezését. Az ügyfélnek minden esetben átadjuk az erre vonatkozó, kitöltött és aláírt hulladékkezelési lapot. 

Hogyan tudom igénybe venni az elérhető pályázatokat?

Az enHome teljes körű szolgáltatása keretében pályázatokkal kapcsolatos támogatást is nyújt ügyfelei számára: szakértőink a pályázatfigyeléstől a tanácsadáson keresztül a pályázatírásig. Aktuális pályázatokról az alábbi oldalunkon tájékozódhat, valamint ha feliratkozik ingyenes hírlevelünkre, első kézből értesülhet a később meghirdetendő pályázatokról. Feliratkozás hírlevélre